Van al onze rondreizen is dit echt de lekkerste! Ben jij verzot op lekker eten & goede wijnen, dan kom je hier helemaal aan je trekken. Op deze culinaire ontdekkingsreis maak je kennis met de enorme diversiteit van de Kroatische cuisine. Je zult zien dat deze net zo gevarieerd is als het landschap zelf. We nemen je mee van Dalmatië naar Istrië. Je gaat met truffelhonden het bos in, je struint lokale markten af naar lekkers, proeft een glaasje bij de beste wijnboeren en gaat met een bootje mee op jacht naar smakelijke schelpen. En dat is nog maar een tipje van de sluier.
(Om deze reis calorisch nog een beetje neutraal te houden hebben we voor de meeste dagen een leuke, lichte wandel- en of fietstocht voorzien).
De grens tussen Slovenië en Kroatië ligt op precies een dag rijden vanuit Nederland of België. En meteen over de grens begint je Kroatische gastro-avontuur. Neem de eerste afslag en volg nog een minuut of 10 de kronkelweg omhoog, om uit te komen op de top van een heuvel, midden in de wijngaarden van Zagorje.
Vanaf het terras geniet je een geweldig mooi uitzicht over de wijngaarden van het domein. Proost op de reis die nu echt gaat beginnen, met een glaasje van hun eigen bubbels (penusavo vino). Op de menukaart tref je specialiteiten van de Zagorje regio aan; kaassoep, eendenbout met mlinci.
Vandaag reizen we door naar het zuidelijkste punt op onze reis, het stadje Skradin aan de rivier Krka. Als je de splinternieuwe snelweg neemt ben je er zo. Maar je kunt ook binnendoor en dan passeer je het beroemde National Park Plitvice. Een bezoek aan de meren, die door middel van fraaie watervallen met elkaar zijn verbonden, staat op veel wensenlijstjes.
Ook in de buurt van Skradin liggen prachtige watervallen. En niet te vergeten de fraaie en ondergewaardeerde stad Sibenik. Hier ligt een van onze favoriete restaurants voor een lange mediterrane lunch. Op de dag van aankomst hebben we een diner in de oudste Konoba van Dalmatië voor je geboekt. Ook trek je er een dag op uit met een lokale visser die allerhande lekkere schelpen uit zee haalt, die vervolgens op de boot worden bereid. Met bijpassende wijnen uiteraard. En vergeet zeker ook niet om de binnenlanden in te trekken hier. Rondom Skradin worden verrassend mooie wijnen geproduceerd.
Pag is voor Kroaten het synoniem voor oude kaas. Op het eiland groeit vrijwel niets, een gevolg van de ’s winters snerpende noordenwind, die alle zaden en zelfs het beetje zand tussen de rotsen wegblaast. Taaie kruiden en zout vormen de enige voedingsbron voor de schapen en dat proef je terug in de kazen. Een rondleiding bij de kaasmakers is uiteraard inbegrepen in je reissom.
Maar er is nog een belangrijkere reden om hier te komen, en dat is hotel Boskinac. Het is hier waar top-kok Anthony Bourdain in 2011 verliefd werd op de Kroatische keuken. “Wie hier nog niet is komen proeven, is een idioot”, aldus de flamboyante cuisinier.
Noordwaarts voert de weg, pal langs de indrukwekkend kustlijn af. Op een warme dag heb je de stranden voor het uitkiezen om deze rit te onderbreken. Via het eiland Krk, dat met een brug is verbonden met het vasteland, bereik je vandaag het eiland Cres. Op Krk moet je zeker even langs het stadje Vrbnik, waar de lokale druivensoort Zlahtina een heerlijke frissen witte oplevert. Met name de versie die gerijpt wordt op 15 meter diepte in zee is indrukwekkend.
Op Cres verblijf je in het schilderachtige stadje Veli Losinj in een fraai boutique hotel met zwembad. Eten doe je aan de kade in de gezellige vissershaven in een taverne naar keuze. Op het menu tref je hier verse witvis van uitstekende kwaliteit, maar ook de fameuze Kvarner langoustines. Cres is ook bekend om zijn schapen. Al wandelend kom je vast een aantal kuddes tegen. Je staat geboekt voor een smakelijke lunch in een lokale agriturismo, de beste plek om te proeven hoe een bij leven in de tijm gemarineerd schaap van de grill smaakt.
Ter compensatie bieden we optioneel een aantal leuk wandelingen en kusje vanuit het dorp een leuke kajaktour maken.
De laatste stop op deze reis is een heel bijzondere. Een Brits stel vestigde zich in een oud stadje op een klif ergens in de binnenlanden van Istrië. Als antropologe was zij gefascineerd geraakt door de lokale keuken, en al snel ontstond de droom van een eigen agriturismo, met moestuin.
Op hun eerste bezoek zagen ze hoe eeuwenoude productiewijzen weer opbloeiden. De Kroatische kustlijn was van oudsher een zeer exclusieve regio in gastronomisch opzicht. Maar in de 20ste eeuw ging er veel traditie en kwaliteit verloren. Drie oorlogen, een invasie van druifluis (phylloxera) en decennia van communisme, waarin de landbouw werd gecollectiviseerd en lokale smaken in massaproductie verloren gingen, leek fataal te zijn voor de rijke gastronomische traditie. Maar deze reis heb ook jij ervaren hoe veerkrachtig de regio is.
Tijdens je verblijf hier kook je 1x mee in de vorm van een workshop. De inhoud ervan is seizoensgebonden en je hoort pas ter plekke wat je te doen staat. Dat het lekker wordt staat vast!
Ook op het programma in Istrië staan een jacht met truffelhonden, diverse leuke korte wandelingen, een rondrit langs lokale olijfolie- en wijnboeren en een bezoek aan de boerenmarkt van Rijeka.
Per persoon (vertrek 20/4 – 20/5 & 16/9 – 20-10) | € 1595,00 |
Per persoon (vertrek 21/5 – 15/9) | € 1795,00 |
Toeslag 1 persoonskamer | € 295,00 |
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).