Trektocht door Prokletije

€ 595,00 per persoon

Op een vroege ochtend in mei 1908 verliet de Britse antropologe May Edith Durham de Albanese stad Shkoder. Ze trok erop uit om de bergen van Prokletije te bezoeken. In deze uitgestrekte wildernis waren tot dan toe nog nauwelijks westerlingen gepasseerd. Die enkelingen die zich eraan hadden gewaagd reisden onder onder escorte van bewapende troepen. De hooglandstammen van Prokletije hadden een reputatie van verzet en trots opgebouwd. Zelfs de Ottomaanse instanties, die eeuwenlang  over de zuidelijke Balkan regeerden, hadden nooit echt een voet aan de grond gekregen hier. Zo overleefde de typische stammencultuur en de bijbehorende tradities er tot op de dag van vandaag. Mary Edith Durham reisde in het gezelschap van slechts een ezeljongen en een lokale gids die een paar woorden Duits sprak. Ze was vastberaden om deze etnografische schat te openen voor de wereld. Treed in haar voetsporen en wandel mee door de bergen van Prokletije, een stukje oer-Europa in het hart van de Balkan.

Goed om te weten

Deze reis is een pittige trektocht door onherbergzaam terrein. Je trekt door Montenegro, Albanië en Kosovo weer terug naar Montenegro. Het comfort is beperkt en bagagevervoer is niet langs alle etappes mogelijk. Daarvoor in de plaats krijg je een ongerepte bergwildernis voorgeschoteld die in Europa zijn weerga niet kent. YUGO Travel regelt al je maaltijden & de nodige papieren om de grenzen te passeren.

dag 1 t/m 2
1
de vallei van Ropojana
icon
Moonlight Lodge (1 nacht)
icon
1x diner, 1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Taxirit Gusinje busstation – Vusanje (20 min), Bagagevervoer Vusanje – Babino Polje
icon
Rondwandeling over Taljanka (optionele inloopdag)
MNE W25 height +975m -975m distance 10km clock 5u
Goede conditie
Wandeling Vusanje – Teth
MNE W50 height +900m -900m distance 20km clock 7u
Uitdagend

Op eigen gelegenheid reis je per openbare bus vanuit Podgorica naar Gusinje, waar je wordt opgehaald door de uitbater van het eerste (en tevens laatste) verblijf van deze reis. De sympathieke houten lodge kijkt uit over het gletsjerdal van Ropojana. Hoewel je nog in Montenegro bent, is het hele dorp Albanees. Welkom in de etnische lappendeken die Balkan heet. Het gastgezin Dedushaj zal je warm verwelkomen in hun zo geliefde bergen. Mocht je een extra nacht willen reserveren hier, om even te acclimatiseren, dan is dat uiteraard mogelijk. Morgen trek je de hoogte in. Het eerste deel van de etappe voert over de dalbodem. Aan het einde van het dal klim je naar de pas die de grens met Albanië vormt, eerst nog door bos en later door ongerept hoogland met her en der een mooi meer. Het is haast ondenkbaar dat tot een jaar of 10 geleden dit grensgebied verboden terrein was voor wandelaars. Gewapende douaniers hielden de wacht op de toppen.

dag 2 t/m 3
2
Teth
icon
Bujtina Polia (1 nacht)
icon
1x diner, 1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Wandeling Teth - Valbona
AL W1 height +1100m -875m distance 13km clock 5,5u
Goede conditie

De tweede etappe is minder lang dus in de ochtend kun je nog even door het dorpje slenteren voor je weer de hoogte in gaat. Een bezoek aan de markante katholieke kerk moet dan zeker op het programma. Toen Mary Edith Durham door deze streek reisde was Teth een plek waar de Franciscaner monniken uit Shkoder vakanties en retraites organiseerden. Destijds was de kerk tevens het onderkomen voor de reizigers. Nu zijn er volop pensions in het dorp. De meesten zijn genoemd naar katholieke wijken in Shkoder. De drukst bewandelde route van deze trektocht is die tussen Teth en Valbona. Veel herders  die je langs deze panoramische route aantreft zijn een handeltje begonnen in koud bier en chips om de wandelaars te voorzien. Voor veruit de meeste wandelaars is dit tevens de enige etappe van de Prokletije rondtocht die ze bewandelen.

dag 3 t/m 4
3
Valbona
icon
Rezidenca Selimaj (1 nacht)
icon
1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Valbona - Cerem
icon
Wandeling Cerem - Doberdol (dag 4)
AL W2 height +950m -350m distance 15km clock 6u
Basisconditie

In Valbona slaap je in het fijnste guesthouse van het dorp. Kamers met eigen badkamer ne van alle gemakken voorzien. Dan ben je daarna ook klaar voor de echte wildernis. Met het verlaten van Valbona, laten we ook het laatste stukje van moderne wereld achter ons. De komende dagen heb je beperkt toegang tot warm water en elektriciteit, laat staan 3g of telefoon. Je wordt een stuk de hoogte in gereden over een traject waar geen alternatief is voor de onverharde weg. Vanaf Cerem ga je te voet verder. De route voert door bossen en onderlangs een paar indrukwekkende pieken naar de zomerweide van Doberdol. Herders komen hier elke zomer met hun vee en hun hele gezin. Het is er een gezellige en rommelige drukte op deze unieke plek, waar je slaapt in een eenvoudige stenen lodge op gedeelde kamers (centrale douche en wc) en je eet wat de herders eten.

dag 4 t/m 5
4
Dobderdol
icon
Bashkimi
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Wandeling Doberdol - Milishevc
KS W5 height +750m -850m distance 16km clock 5,5u
Goede conditie

Vanaf de zomerweide wandel je richting de piek Tromedja, die het 3-landenpunt Albanië- Kosovo-Montenegro markeert. De piek is optioneel te beklimmen, mocht je nog wat energie kwijt moeten. De route volgt kilometers lang over de panoramische graat die de grens vormt tussen Montenegro en Kosovo. Eenvoudig terrein met fraaie vergezichten. Uiteindelijk buig je oostwaarts, Kosovo in. De hut Lojza is een eenvoudige, authentieke plek (wederom zonder elektriciteit) met een zeer sympathieke uitbater.

dag 5 t/m 6
5
Milishevc
icon
Bujtina Lojza
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Wandeling Doberdol - Milishevc
KS W5 height +750m -850m distance 16km clock 5,5u
Goede conditie

Dag 6 en je bent inmiddels al aardig verwilderd. Aanvankelijk wandel je door een open gebied met volop herdersweiden en immense vergezichten. De langste afdaling van de reis brengt je op de bodem van de Rugova-kloof. Hier komen we even terug in de moderne wereld, met een paar kilometer onvermijdelijk asfalt, 3g en een paar wegrestaurants (met goede cappucino, dat dan weer wel). Reka e Allages is een authentiek dorp aan de overzijde van de kloof. Het ligt lager en is dan ook permanent bewoond. Vanavond genieten je van de Kosovaarse cuisine & gastvrijheid van de familie Ariu.

dag 6 t/m 7
6
Reka e Allages
icon
Bujtina Ariu
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Bagagevervoer vanuit Montenegro naar Reka e Allages
icon
Wandeling Milishevc – Reka e Allages
KS W6 height +850m -1250m distance 16km clock 6u
Goede conditie

De route voert vanuit Reka e Allages omhoog door bosrijk terrein waar zich volgens ophef onder lokale herders regelmatig beren ophouden. Uiteindelijk bereik je een 4×4 weg pal onder de piek Hajla. Deze volg je een hele poos. Het is ontspannen wandelen hier en de uitzichten zijn prachtig. Je passeert een paar typische dorpen van de streek om uiteindelijk de dalbodem te bereiken. Bij het verblijf voor vannacht ligt ook ene restaurant waar inwoners van Peja graag de zomerhitte komen ontvluchten. Het is daarom dat de weg omhoog geasfalteerd is en wij voor de laatste kilometers een taxirit voorzien. Ook je hoofdbagage gaat op deze rit mee omhoog, zodat je nog even wat spullen kunt ompakken voor de etappe van morgen.

dag 7 t/m 8
7
Kuchiste
icon
Hotel Guri i Kuq
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Bagagevervoer Reka e Allages – Kuchiste – Montenegro & transfer dalbodem - hotel
icon
Wandeling Reka e Allages - Kuchiste
KS W7 height +900m -1100m distance 19km clock 6,5u
Goede conditie

Na 3 nachten in Albanië en 3 in Kosovo keer je op dag 8 terug naar Montenegro. De etappe klimt omhoog via twee fraaie bergmeren naar de Jelenjak pas. Links en rechts zie je twee toppen die je even kunt beklimmen, alvorens het vlakke pad te vervolgen richting Montenegro. Vlak, eenvoudig en met aan weerszijden uitzichten van jewelste. Het terrein staat vol bosbessen dus vanaf augustus is er gratis fruit langs de route. Het einde van de dag heeft nog een fikse afdaling in petto om uiteindelijk de sympathieke hut van Babino Polje te bereiken.

dag 8 t/m 9
8
Babino Polje
icon
Triangle guesthouse
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Bagagevervoer Kuchiste – Babino Polje
icon
Wandeling Kuchiste – Babino Polje
KS W7 height +900m -1100m distance 19km clock 6,5u
Goede conditie

Vanuit Babino Polje wandel je een sprookjesbos vol hele oude sparren in. De route klimt even tot aan het meer van Hridsko, een prachtige pek voor een pauze en als je echt dapper bent, een duik. Na het meer is het nog even klimmen eer je aan de laatste kilometers bergafwaarts begint. De afdaling brengt je helemaal tot in Plav, de grootste stad aan de Montenegrijnse kant van Prokletije. Hier wacht de familie Dedushaj je op en de laatste nacht ben je weer op de vertrouwde plek in hun lodge te gast, waar het avontuur een goede week geleden begon.

dag 9 t/m 10
9
de vallei van Ropojana
icon
Moonlight Lodge (1 nacht)
icon
1x diner, 1x ontbijt
icon
Taxirit Vusanje - Gusinje busstation – (20 min), Bagagevervoer Babino Polje - Vusanje & transfer PLav (eindpunt) - Vusanje
icon
Wandeling Babino Polje - Plav
MNE W48 height +600m -1200m distance 20km clock 6,5u
Goede conditie

De laatste dag ben je terug in de vallei van Ropojana waar het avontuur ruim een week geleden van start ging.

Tarieven

Vertrek 10/6 – 10/10 2019

€ 595,00 per persoon

Alleen reizen niet mogelijk

  nvt

Inclusief

 • overnachtingen volgens reisbeschrijving
 • alle maaltijden vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 10 behalve diner in Valbona
 • Transfer Gusinje busstation – Vusanje (dag 1) & retour (dag 10)
 • Bagagevervoer dag 6, 7, 8 en 9
 • Transfer Valbona – Cerem (dag 4)
 • Transfer Rugova dalbodem – Kuchiste (dag 7)
 • Transfer Plav – Vusanje (dag 9)
 • Cross border permit Albanië – Kosovo – Montenegro
 • YUGO Travel routeboek & documentatie (thuis printen)
 • Ingetekende kaarten, zelf gemaakte routebeschrijvingen & GPS-tracks
 • Lokale toeristenbelastingen

Exclusief

 • Bijdrage STO-garantiefonds  (€ 12,00 per boeking)
 • Heen- en terugreis naar Montenegro
 • Entreegelden nationale parken (+/- € 2,00 per persoon per dag)
 • Diner in Valbona
 • Drankjes bij de maaltijden en overige persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Optionele extra’s

Extra nachten op basis van volpension

€ 40,00 per persoon per nacht

Transfer vanaf & terug naar Podgorica airport

€ 250,00 bij 2-4 personen
€ 350,00 bij 5-8 personen

 

Stuur mij een aanbod
Reisvoorwaarden
Een aanvraag is geheel vrijblijvend en in geen enkel opzicht verplichtend.
Gegevens hoofdboeker
Achternaam *

Voornaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Geboortedatum

Adresgegevens
Straatnaam *

Huisnummer *

Postcode *

Woonplaats *

Land

Extra reizigers
Reiziger 1
Naam

Leeftijd

Reiziger toevoegen
Bijzonderheden
Dieetwensen, kamertype etc.

Optionele extra's
Extra nachten, aanvullende transfers etc.

Vergelijkbare reizen
menu
close

Home

Onze reizen

Over ons

Reisvoorwaarden

Contact