Trektocht door Prokletije

11 dgn | € 895,00 per persoon

Op een vroege ochtend in mei 1908 verliet de Britse antropologe May Edith Durham de Albanese stad Shkoder. Ze trok erop uit om de bergen van Prokletije te bezoeken. In deze uitgestrekte wildernis waren tot dan toe nog nauwelijks westerlingen gepasseerd. Die enkelingen die zich eraan hadden gewaagd reisden onder onder escorte van bewapende troepen. De hooglandstammen van Prokletije hadden een reputatie van verzet en trots opgebouwd. Zelfs de Ottomaanse instanties, die eeuwenlang  over de zuidelijke Balkan regeerden, hadden nooit echt een voet aan de grond gekregen hier. Zo overleefde de typische stammencultuur en de bijbehorende tradities er tot op de dag van vandaag. Mary Edith Durham reisde in het gezelschap van slechts een ezeljongen en een lokale gids die een paar woorden Duits sprak. Ze was vastberaden om deze etnografische schat te openen voor de wereld. Treed in haar voetsporen en wandel mee door de bergen van Prokletije, een stukje oer-Europa in het hart van de Balkan.

Goed om te weten

Deze reis is een pittige trektocht door onherbergzaam terrein. Je trekt door Montenegro, Albanië en Kosovo weer terug naar Montenegro. Het comfort is beperkt en bagagevervoer is niet langs alle etappes mogelijk. Daarvoor in de plaats krijg je een ongerepte bergwildernis voorgeschoteld die in Europa zijn weerga niet kent. YUGO Travel regelt al je maaltijden & de nodige papieren om de grenzen te passeren.

dag 1 t/m 3
1
de vallei van Ropojana
icon
Moonlight Lodge (2 nachten)
icon
2x diner, 2x ontbijt, 2x lunchpakket
icon
Taxirit Gusinje busstation – Vusanje, Retour taxi t.b.v. opwarm wandeling dag 2, taxirit naar startpunt wandeling dag 3
icon
Rondwandeling over Taljanka (optionele inloopdag)
MNE W25 height +975m -975m distance 10km clock 5u
Goede conditie
icon
Wandeling Vusanje – Teth
MNE W50 height +900m -900m distance 20km clock 7u
Uitdagend

Op eigen gelegenheid reis je per openbare bus vanuit Podgorica naar Gusinje, waar je wordt opgehaald door de uitbater van het eerste (en tevens laatste) verblijf van deze reis. De sympathieke houten lodge kijkt uit over het gletsjerdal van Ropojana. Hoewel je nog in Montenegro bent, is het hele dorp Albanees. Welkom in de etnische lappendeken die Balkan heet. Het gastgezin Dedushaj zal je warm verwelkomen in hun zo geliefde bergen. Je verblijft hier 2 nachten en op dag 2 staat een fraaie opwarmtocht op de planning. Taljanka is een hele fijne top met een zeer panoramische graat.

Op dag 3 trek je echt de wildernis in. Het eerste deel van de etappe voert over de dalbodem en hier hebben we, al is de weg niet best, een transfer voorzien om de route een beetje behapbaar te houden. Aan het einde van het dal klim je naar de pas die de grens met Albanië vormt, eerst nog door bos en later door ongerept hoogland met her en der een mooi meer. Het is haast ondenkbaar dat tot een jaar of 10 geleden dit grensgebied verboden terrein was voor wandelaars. Gewapende douaniers hielden de wacht op de toppen.

dag 3 t/m 4
2
Teth
icon
Guesthouse Teth (1 nacht)
icon
1x diner, 1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Taxirit eindpunt wandeling - verblijf in Valbona (dag 4) clock 30 min (deels slechte weg)
icon
Wandeling Teth - Valbona
AL W1 height +1100m -875m distance 13km clock 5,5u
Goede conditie

De derde etappe is minder lang dus in de ochtend kun je, mits er geen onweer dreigt, nog even door Teth slenteren voor je weer de hoogte in gaat. Een bezoek aan de markante katholieke kerk moet dan zeker op het programma. Toen Mary Edith Durham door deze streek reisde was Teth een plek waar de Franciscaner monniken uit Shkoder vakanties en retraites organiseerden. Destijds was de kerk tevens het onderkomen voor de reizigers. Nu zijn er volop pensions in het dorp. De meesten zijn genoemd naar katholieke wijken in Shkoder.

De drukst bewandelde route van deze trektocht is die tussen Teth en Valbona. Veel herders  die je langs deze panoramische route aantreft zijn een handeltje begonnen in koud bier en chips om de wandelaars te voorzien. Voor veruit de meeste wandelaars is dit tevens de enige etappe van de Prokletije rondtocht die ze bewandelen.

dag 4 t/m 5
3
Valbona
icon
Rezidenca Selimaj (1 nacht)
icon
1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Taxirit Valbona - Cerem (dag 5) clock 45 min (slechte weg)
icon
Wandeling Cerem - Doberdol (dag 4)
AL W2 height +950m -350m distance 15km clock 6u
Basisconditie

In Valbona slaap je in het fijnste guesthouse van het dorp. Kamers met eigen badkamer en van alle gemakken voorzien en het eten is voortreffelijk. Hier laad je op voor de echte wildernis. Met het verlaten van Valbona, laten we ook het laatste stukje van moderne wereld achter ons. De komende dagen heb je beperkt toegang tot warm water en elektriciteit, laat staan 3g of telefoon. Je wordt een stuk de hoogte in gereden over een traject waar geen alternatief is voor de onverharde weg. Vanaf Cerem ga je te voet verder. De route voert door bossen en onderlangs een paar indrukwekkende pieken naar de zomerweide van Doberdol. Herders komen hier elke zomer met hun vee en hun hele gezin. Het is er een gezellige en rommelige drukte op deze unieke plek, waar je slaapt in een eenvoudige stenen lodge op gedeelde kamers (centrale douche en wc) en je eet wat de herders eten.

dag 5 t/m 6
4
De zomerweide van Dobderdol
icon
Bashkimi guesthouse
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Wandeling Doberdol - Milishevc
KS W5 height +750m -850m distance 16km clock 5,5u
Goede conditie

Vanaf de zomerweide wandel je richting de piek Tromedja, die het 3-landenpunt Albanië- Kosovo-Montenegro markeert. De piek ligt niet ver van de route (20 min) en is optioneel te beklimmen, mocht je nog wat energie kwijt moeten. De route volgt kilometers lang over de panoramische graat die de grens vormt tussen Montenegro en Kosovo. Eenvoudig terrein met fraaie vergezichten. Uiteindelijk buig je oostwaarts, Kosovo in. Je verblijft in een nieuw gebouwd pension in het herdersdorp Milishevc.

dag 6 t/m 7
5
Herdersdorp Milishevc
icon
Guesthouse Rrusta
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Wegrestaurant - Reka e Allages, inclusief je bagage (dag 7) clock 20 min
icon
Wandeling Doberdol - Milishevc
KS W5 height +750m -850m distance 16km clock 5,5u
Goede conditie

Dag 7 breekt aan als je ontwaakt in Milishevc en je bent inmiddels al aardig verwilderd. Wat anders dan wandelen staat er vandaag op het programma. het lichaam wil inmiddels niet anders meer. Aanvankelijk wandel je door een open gebied met volop herdersweiden en mooie vergezichten. De langste afdaling van de reis brengt je op de bodem van de Rugova-kloof. Hier komen we even terug in de moderne wereld. Voor de paar paar kilometer onvermijdelijk asfalt is een transfer voorzien en ook heb je weer toegang tot je hoofdbagage. Er is zelfs weer 3g en in het wegrestaurant waar je wordt opgehaald schenken ze goede cappuccino. 

dag 7 t/m 8
6
Reka e Allages
icon
Bujtina Ariu
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Bagagevervoer vanuit Montenegro naar Reka e Allages
icon
Wandeling Milishevc – Reka e Allages
KS W6 height +850m -1250m distance 16km clock 6u
Goede conditie

Reka e Allages ligt wat lager en is een permanent bewoond dorp. Bij de familie Ariu wordt je enorm gastvrij onthaald en eet je gezellig mee aan de keukentafel. De route voert vanuit Reka e Allages omhoog door bosrijk terrein waar zich volgens ophef onder lokale herders regelmatig beren ophouden. Hogerop kom je in open terrein en bestijg je de piek Hajla. Rond de top vind je edelweiss, wat best bizar is als je bedenkt dat je hier op de breedtegraad van Rome zit. Dit is met 2403 meter de hoogste piek van de reis, maar of het ook het hoogtepunt is zal lastig te beoordelen zijn. Het is er prachtig, maar er is zoveel moois langs deze route.

dag 8 t/m 9
7
Drelaj
icon
Pension Drelaj
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Taxi transfer Drelaj - Kuchiste (dag 9)
icon
Wandeling Reka e Allages - Hajla - Drelaj
KS W7 height +1100m -1100m distance 19km clock 6,5u
Goede conditie

De afdaling vanaf de Hajla eindigt in Drelaj, een eenvoudig dorp met een moskee, een pension en heel veel koeien. Na 3 nachten in Albanië en 3 in Kosovo keer je op dag 9 terug naar Montenegro. De etappe begint met een korte transfer tot Kuchiste en klimt dan te voet verder omhoog via twee fraaie bergmeren naar de Jelenjak pas. Links en rechts zie je twee toppen die je even kunt beklimmen, alvorens het vlakke pad te vervolgen richting Montenegro. Vlak, eenvoudig en met aan weerszijden uitzichten van jewelste. Het terrein staat vol bosbessen dus vanaf augustus is er gratis fruit langs de route. Het einde van de dag heeft nog een fikse afdaling in petto om uiteindelijk de sympathieke hut van Babino Polje te bereiken. Hier heb je weer toegang tot je hoofdbagage.

dag 9 t/m 10
8
Babino Polje
icon
Triangle guesthouse
icon
1x diner,1x ontbijt, 1x lunchpakket
icon
Bagagevervoer Kuchiste – Babino Polje
icon
Wandeling Kuchiste – Babino Polje
KS W7 height +900m -1100m distance 19km clock 6,5u
Goede conditie

Vanuit Babino Polje wandel je een sprookjesbos vol hele oude sparren in. De route klimt even tot aan het meer van Hridsko, een prachtige pek voor een pauze en als je echt dapper bent, een duik. Na het meer is het nog even klimmen eer je aan de laatste kilometers bergafwaarts begint. De afdaling brengt je helemaal tot in Plav, de grootste stad aan de Montenegrijnse kant van Prokletije. Hier wacht de familie Dedushaj je op en de laatste nacht ben je weer op de vertrouwde plek in hun lodge te gast, waar het avontuur 10 dagen geleden begon. 

dag 10 t/m 11
9
de vallei van Ropojana
icon
Moonlight Lodge (1 nacht)
icon
1x diner, 1x ontbijt
icon
Bagagevervoer Babino Polje - Vusanje & transfer PLav (eindpunt) - Vusanje clock 30 min
icon
Wandeling Babino Polje - Plav
MNE W48 height +600m -1200m distance 20km clock 6,5u
Goede conditie

Als je ’s avonds op het terras neerploft dat uitkijkt over de vallei waar je op dag 3 in trok om dit avontuur te beginnen, zit de trekking erop. Moe, trots, voldaan en overladen met mooie bergherinneringen kun je hier nog eens rustig de reis aan je voorbij laten trekken.

Tarieven 2024

Vertrek 10/6 – 10/10

€ 895,00 per persoon

Alleen reizen niet mogelijk

  nvt

Garantieregeling

 • Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inclusief

 • overnachtingen volgens reisbeschrijving
 • alle maaltijden vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 11 behalve diner in Valbona
 • Transfer Gusinje busstation – Vusanje (dag 1) & retour (dag 10)
 • Transfer Vusanje – start wandeling (dag 2 & 3)
 • Transfer eindpunt wandeling Valbona – verblijf (dag 4)
 • Transfer Valbona – Cerem (dag 5)
 • Transfer eindpunt wandeling – verblijf (dag 7)
 • Bagagevervoer dag 7, 9 en 10
 • Transfer Drelaj – Kuchiste (dag 9)
 • Transfer Plav – Vusanje (dag 10)
 • Cross border permit Albanië – Kosovo – Montenegro
 • YUGO Travel reisinformatie in een handige app
 • Ingetekende kaarten & zelf gemaakte routebeschrijvingen
 • Offline navigatie via de app (zelf te downloaden)
 • Lokale toeristenbelastingen
 • STO reisgarantie
 • 24/7 YUGO Travel assistentie
 • Uitgebreide YUGO Travel aansprakelijkheidsverzekering

Exclusief

 • Bijdrage STO-garantiefonds  (€ 12,00 per boeking)
 • Heen- en terugreis naar Montenegro
 • Entreegelden nationale parken (+/- € 1,00 per persoon per dag)
 • Diner in Valbona
 • Drankjes bij de maaltijden en overige persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Optionele extra’s

Extra nachten op basis van volpension (in Valbona B&B)

€ 65,00 per persoon per nacht

Transfer vanaf & terug naar Podgorica airport

€ 250,00 bij 2-4 personen
€ 350,00 bij 5-8 personen

 

Stuur mij een aanbod
Reisvoorwaarden

  Een aanvraag is geheel vrijblijvend en in geen enkel opzicht verplichtend.
  Gegevens hoofdboeker
  Achternaam *
  Voornaam *
  E-mailadres *
  Telefoonnummer *
  Geboortedatum
  Adresgegevens
  Straatnaam *
  Huisnummer *
  Postcode *
  Woonplaats *
  Land
  Extra reizigers
  Reiziger 1
  Naam
  Leeftijd
  Reiziger toevoegen
  Bijzonderheden
  Dieetwensen, kamertype etc.
  Optionele extra's
  Extra nachten, aanvullende transfers etc.
  Vergelijkbare reizen
  menu
  close

  Home

  Onze reizen

  Maatwerk

  Over ons

  Duurzaamheid

  Reisvoorwaarden

  STO Garant

  Contact