Over ons

Ruud Peeten

Het was begin 2004 dat Ruud – oprichter van YUGO Travel – begon aan zijn eindscriptie Antropologie & Ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Op een natte ochtend in januari zette hij voor het eerst voet aan wal in de Balkan. In Podgorica, Montenegro om precies te zijn. Zijn onderzoek mondde uit in een boeiend verhaal over Servisch-Montenegrijnse betrekkingen door de eeuwen heen. Een verhaal over identiteitspolitiek, over de rol van oude stammenverbanden en nieuwe stedelijke elites. Een verhaal waar de wereld niet echt op zat te wachten. Toen Montenegro in 2006 voor onafhankelijkheid koos kon Ruud je de hele historische dynamiek van deze politieke omwenteling uitleggen. Maar ook daar zat niemand echt op te wachten. Dus besloot Ruud om zijn leven te vervolgen als berggids. Bergen waren er ook in de Balkan genoeg. Zo gebeurde het dat hij in 2006 zijn eerste groep door de bergen van Montenegro heen leidde.

Na enkele jaren te hebben geleefd tussen Nederland en de bergen was er gezinsuitbreiding op komst. Ruud moest een manier vinden om zijn wandelende bestaan te combineren met een gezinsleven. En zo, deels uit nood, deels uit passie, werd YUGO Travel geboren. Ruud zou de mensen wel via routebeschrijvingen, gps-tracks & duidelijke aanwijzingen over de bergen leiden. Met YUGO Travel legde hij zich toe op het ontwikkelen van individuele reisprogramma’s voor wandelaars die de Balkan wilden gaan verkennen. Af en toe vraagt men hem nog om academische cultuurreizen of een wandelreis te gidsen (liefst zo zwaar mogelijk!) naar zijn geliefde Balkan, en dat doet Ruud een keer of 2 per jaar “maar als ik met pensioen ga weer veel vaker”.   De basis is Veghel, Brabant. En vanaf 2024 deeltijd Trobni Dol, een landgoed in de Sloveense heuvels.

Bojan Galic

Het verhaal werd een succes en de boekingen namen gestaag toe sinds de eerste reizigers in 2009. En op een zoveelste wandeling ergens in de Balkan, werd Ruud vergezeld door een oude trouwe vriend die hij tijdens zijn onderzoeksperiode had leren kennen. Bojan Galic is de naam. Het succes en de werkdruk kwamen ter sprake, en als vanzelf ook het idee dat Bojan het team zou komen ondersteunen. Bojan, geboren in Sarajevo, getogen in Montenegro, werkte toen al 10 jaar als consultant voor een Franse firma in Montenegro en was wel toe aan een nieuwe uitdaging. Tegen het einde van de wandeling was de zaak beklonken en was YUGO Travel klaar voor de toekomst.

Bojan onderhoud sindsdien de contacten ter plekke met hoteliers, chauffeurs en lokale gidsen. Hij verwerkt de boekingen, controleert alles driedubbel, en zorg dat iedereen zijn geld op tijd ontvangt. Verder is Bojan het aanspreekpunt voor onze reizigers ter plekke, en dat zijn er inmiddels meer dan duizend per jaar. Als een taxi een uurtje later moet komen, als iemand naar de dokter moet, als je pinpas is ingeslikt of je iets vergeten bent; Bojan is er altijd om bij te staan met raad en daad.

Barbara Marinac & Andrej Komazec

Het aantal reizigers groeide gestaag en daarmee ook de behoefte aan meer mankracht, intern. In 2021 kwamen Barbara & Andrej bij de club. Bojan richt zich vanaf dit moment volledig op Montenegro en omstreken en dit vrolijke stel uit Istrië ging de uitdaging aan om Kroatië en Slovenië te bestieren. Achter de schermen regelen zij alles voor je reis en ze zijn je eerste aanspreekpunt als je op reis bent en dat doen ze met ongekend oog voor detail. Niet alleen hun precisie en werkkracht, maar ook hun heerlijke gevoel voor humor maken hen tot een zeer waardevolle toevoeging aan het team. Naast van elkaar houden ze ook heel veel van hun dochter, hun blinde kat, brood bakken, eindeloos discussiëren, Italiaanse meren, Italiaans eten, Italiaanse likeuren, Italiaanse taal & literatuur. Maar er gaan niets boven Istrië.

Melissa Cehic

Voor de nodige ondersteuning van de bedrijfsvoering in Nederland en het maken van offertes op maat voor haar geliefde vaderland Kroatië, kwam in 2024 Melissa in dienst. Met haar vrolijke en energieke aard voegt ze wat jeugdig elan toe aan het 40+ YUGO team. Melissa stort zich op de verkoop, maar is ook, in lijn met haar Wageningse opleiding, duurzaamheidscoordinator. En op dat vlak gaan we grote stappen maken de komende jaren. En verder? Zeilen, gastronomie, outdoor en natuurlijk Amsterdam. En ondanks haar jonge jaren heeft zij al meer van de wereld gezien dan de rest van het YUGO team samen.

YUGO Travel

De merknaam YUGO Travel is afgeleid van YUGOSLAVIA, het land dat tussen 1991 en 1995 langzaam uiteenviel in een vreselijke oorlog. Ondanks die geschiedenis is er nog veel dat de regio bindt. Op de serieuze nationalisten na zal niemand ontkennen dat de taal, de cultuur, de muziek, de liefde voor het leven, in heel de Joegosfeer eender is, tot op de dag van vandaag, en ondanks die bittere strijd van weleer. YUGO Travel opereert in de hele regio. Naast Montenegro zijn we actief in Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Kosovo en Macedonië. Ook voeren we de eerste verkenningen uit in gebieden die nooit Joegoslavisch waren, maar wel degelijk Balkan; Roemenië, Bulgarije, Albanië en het noorden van Griekenland.

Maar YUGO staat voor meer dan alleen de geografische aanduiding. Het is ook een activerende kreet die je aanspoort om deze geweldige regio eens te gaan ontdekken! Ruud, Bojan, Barbara & Andrej staan klaar om voor jou een prachtige reis samen te stellen en je een onvergetelijke Balkan-ervaring te bezorgen.

Eigen accomodaties

Als fervente kampeerder heeft Ruud zich vaak gestoord aan de manier waarop men in de Balkan ten opzichte van kamperen staat. De Kroatische kust is bezaaid met kolossen van campings groter dan een gemiddeld Brabants dorp, in de binnenlanden vind je nauwelijks fatsoenlijke plekke met net sanitair, rust en mooi uitzicht. Dus besloot Ruud om te gaan bouwen aan een eigen camping-keten. Het startschot werd camping Nono Ban, op het Kroatische eiland Brac. Op de grond van een agriturismo bouwde Ruud in 2016 en 2017 een een luxe glamping-resort met 10 ingerichte tenten en een zwembad.

In 2018 pakte hij door met het stichten van kleinschalige & sfeervolle Bell-tent kampeerveldjes. In 2019 wordt geopend in het Velebit-gebergte in Kroatië en in een eeuwenoude olijfboomgaard aan de kust in Montenegro. De tenten zijn minder luxe dan op glamping Nono Ban, maar een bepaalde standaard (gedekte bedden, handdoeken, sfeer & authenticiteit, kleinschaligheid, aandacht voor details) is wel zeker ook hier terug te vinden. Zo ontsluit YUGO Travel langzaam de Balkan voor medeliefhebbers van het echte buitenleven.

Voor 2024 is de volgende uitbreiding aanstaande. In de heuvels van zuid-oost Slovenië, een authentieke en niet-zo-toeristische streek, hebben we een landgoed gekocht met daarop 5 verhuurbare eenheden voor gezinnen (boomhut, appartementen, wellness-barn en een uitkijktoren) en, vanaf 2025, 8 ingerichte tenten. Deze plek houdt de verwezenlijking in van een lang gekoesterde droom; een pied-à-terre in de Balkan. Slovenië ligt op het breukvlak tussen oost en west en behelst het beste van beide werelden. We hopen jullie allemaal ooit te mogen begroeten boven op de heuvel genaamd Na Skaluc.

 

. 

menu
close

Home

Onze reizen

Maatwerk

Over ons

Duurzaamheid

Reisvoorwaarden

STO Garant

Contact