De verborgen valleien van Zagoria

5 dgn | € 495,00 per persoon

Verscholen in de bergen van zuid-Albanië ligt een mysterieuze streek genaamd Zagoria. Op deze unieke individuele trektocht ga je hier een paar dagen helemaal in op. Eeuwenoude ezelpaden en pittoreske boogbruggen voeren je van dorp naar dorp op soms pittige, altijd fraaie dagetappes. Zo reis je door een wereld waar asfaltwegen nauwelijks bestaan en mobiele telefonie en internet maar mondjesmaat beschikbaar zijn. De valleien van Zagoria zijn afgeschermd van de buitenwereld door de bergketens waarvan je de namen nog nooit hoorde; Dhembeli, Nemercka, Lunxheri en Buretto. Een eeuwenoude cultuur bleef zo bewaard. Tijdens de trektocht slaap je in homestays waar je wordt ontvangen met een glimlach, prachtige verhalen en een rijk gevulde tafel.

dag 1 t/m 2
1
Op naar de start
icon
Homestay in Limar
icon
Diner, ontbijt & lunchpakket
icon
Taxirit Gjirokastra - Tepelena trailhead clock 1,5 u
icon
Tepelenë - Limar
height +750m - 425m distance 11 km clock 4 u
Goede conditie

De avond voordien ben je in Gjirokastra aangekomen. Onze chauffeur haalt je ’s ochtends op bij je hotel en brengt je naar het startpunt van de trektocht. De rit duurt al met al 1,5 uur en dan kun je de eindelijk benen strekken. Hier begint je wandelavontuur in Albanees Zagoria.

De tocht voert grotendeels over een oude karavaanroute, door open bossen, langs eeuwenoude terrassen en over de prachtige Ali Pasha boogbrug. In het dorpje Limar vind je talloze voorbeelden van de traditionele Zagoriaanse architectuur, waarin het stapelen van stenen tot een kunst is verheven. De vele kerken en kloosters, niet alleen hier maar in alle dorpen die nog gaan komen, geven blijk van een ooit florerende gemeenschap.

Je bent te gast bij de lokale leraar, die les geeft aan 10 kinderen, afkomstig uit Limar en nog een paar omringende dorpen. Hier wacht je een warm welkom, een gezellige babbel en een smakelijke maaltijd.

dag 2 t/m 3
2
Door de Zagoriaanse dorpen
icon
Homestay in Hoshteve
icon
Diner, ontbijt & lunchpakket
icon
Limar - Hoshteve
height +725m - 575m distance 14,5 km clock 5u
Goede conditie

De etappe van vandaag bleef ons vooral bij door de tekenen van leven die je in deze afgelegen streken nog aantreft. Bijenkasten, herders met hun kuddes, een man die hout sprokkelt op een ezeltje, een herder die ons vriendelijk de weg wees en een oude dame die zich duidelijk afvroeg wat wij in on stadse wandeltenue kwamen doen. Bijzondere ontmoetingen regen zich aaneen terwijl we genoten van deze geweldig mooie wandeling.

De homestay voor vannacht is bij een sympathieke familie, die sinds 20 jaar zijn teruggekeerd met een klein in de VS verdiend kapitaal, om hier een B&B te beginnen.

dat 3 t/m 4
3
In de voetstappen van William Tilman
icon
Homestay in Sheper
icon
Diner, ontbijt & lunchpakket
icon
Hoshteve - Sheper
height +600 -550m distance 13 km clock 4,5 u
Goede conditie

Hij wordt wel de laatste ontdekkingsreiziger genoemd, William Tilman. We wandelen de hele dag met zicht op de machtige berg Cajupi, en volgen zijn voetsporen. Hij werd hier, achter vijandige linies, gedropt in WW2 om zowel het partizanenverzet in Albanië te kraken als ook de Duitse opmars een halt toe te roepen. Hij was een fervent bergbeklimmer en moet hier zeker zijn ogen hebben uitgekeken. Onderweg passeer je weer deels langs een schitterende wilde rivier, een Byzantijns klooster en huizen met verwassen Marx en Lenin-opschriften. Zo wandel je door meerdere lagen geschiedenis.

Vanavond ben je te gast bij een Aromeense familie. De Aromenen vormen een oud volk dat van oorsprong Roemeens sprak en als halfnomaden de bergen van de Balkan tot zijn thuis rekende. Toen de moderne staten werden gevormd, bleven de Aromenen van de Balkan statenloos en ging hun cultuur deels op in de Albanese, Griekse of Bulgaarse. Maar een bescheiden opleving is gaande en sinds de val van het communisme mogen Aromenen langzaam weer trots zijn op hun afkomst. Aan de dis vanavond leer je er vast nog veel meer over.

dag 4 t/m 5
4
Over de Dhembel pas
icon
Hotel in Permet
icon
Ontbijt
icon
Permet - Sopot - Thermale bron - Gjirokastra clock 3u
icon
Sheper - Permet
height +625m - 1250m distance 10 km clock 4,5 u
Goede conditie
Sopot waterval
height +350m -350m distance 5 km clock 2 u
Eenvoudig

Deze wandeling volgt een oude karavaanroute en brengt je terug de moderne wereld in. Op de klim merk je daar echter nog niets van. Het pad stijgt geleidelijk de bossen uit naar een prachtig hoog plateau waar herders met hun kuddes van heinde en verre komen. Langzaam wordt het drukker, want met de auto van Sheper naar Permet duurt langer dan te voet. Als je de pas door bent zie je diep beneden je de stad liggen. Na een lange afdaling bereik je je centraal gelegen pension, waar je de moede benen lekker kunt laten rusten. Voor vanavond  staan je alle stadse verleidingen ter beschikking.

Morgen na het ontbijt haalt de chauffeur je op en maak je nog een wandeling naar de Sopot waterval. Voor we terug naar Gjirokastra gaan, de echte grote stad, houden we nog halt bij een thermale bron. na een uurtje in deze natuurlijke spa kom je herboren en een grote ervaring rijker terug waar het avontuur begon.

Tarieven 2024

Vertrek 10/5 – 20/10 

€ 495,00 per persoon

Toeslag bij start & einde in andere stad  Op aanvraag

Garantieregeling

 • Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inclusief

 • 3 overnachting in Zagoriaanse homestays, incl. ontbijt, diner & lunchpakket
 • 1 overnachtingen in gezellig pension in Permet, incl. ontbijt
 • Transfer naar startpunt trekking vanaf Gjirokastra
 • Transfer Permet – Sopot waterval – thermale bron – Gjirokastra
 • YUGO Travel reisinformatie in een handige app
 • Ingetekende kaarten & zelf gemaakte routebeschrijvingen
 • Offline navigatie via de app (zelf te downloaden)
 • Lokale toeristenbelastingen
 • STO reisgarantie
 • 24/7 YUGO Travel assistentie
 • Uitgebreide YUGO Travel aansprakelijkheidsverzekering

Exclusief

 • Bijdrage STO-garantiefonds  (€ 12,00 per boeking)
 • Reis naar startpunt (Gjirokastra)
 • Overige maaltijden & drankjes bij de maaltijden
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen
Stuur mij een aanbod
Reisvoorwaarden

  Een aanvraag is geheel vrijblijvend en in geen enkel opzicht verplichtend.
  Gegevens hoofdboeker
  Achternaam *
  Voornaam *
  E-mailadres *
  Telefoonnummer *
  Geboortedatum
  Adresgegevens
  Straatnaam *
  Huisnummer *
  Postcode *
  Woonplaats *
  Land
  Extra reizigers
  Reiziger 1
  Naam
  Leeftijd
  Reiziger toevoegen
  Bijzonderheden
  Dieetwensen, kamertype etc.
  Optionele extra's
  Extra nachten, aanvullende transfers etc.
  Vergelijkbare reizen
  menu
  close

  Home

  Onze reizen

  Maatwerk

  Over ons

  Duurzaamheid

  Reisvoorwaarden

  STO Garant

  Contact